Detaylar, Kurgu ve masal oku
Detaylar, Kurgu ve masal oku
Blog Article
Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, ananevi masalları ne çağdaş eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
En önemlisi bile öğrendiklerini mutlaka birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar için bundan sonra resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar elan yeğin olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak ayırtındalık ve imijinasyon yani görselleştirme yeteneklerini geliştireceklerdir.
üste, bu yazgıda, masalların çocukların romanesk zekasını ne geliştirdiği ve onlara maşerî değerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
La Fontaine Masalları: Maymun ile kediHayvanlar aleminden hikayeler yoluyla hayata dair dersler veren masallar serisinden selam! Sıradaki hikayemiz maymun ve pisik!
– Beli, ben bile konkuracağım, niteleyerek bedel vermiş Kasaba yöneticisinin şaşkınlığı henüz da artmış:
Çocukların meslek çağında ve sonrasındaki çığır yaşantısında da betik okuyan bir can olabilmesi bâtınin mutlaka bu alışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona model olursanız o da kitaplara olan hileışkanlığını kolaylıkla kazanacaktır.
Sonrasında, Olağanüstü Kız’ın tatlı gözleriyle kapkara gözlerine bakıp bu dersi beş on elan detaylandırmasını beklediğini hissedince devam etmiş Hakim Ağababa:
Bilgili Büyük peder ise hiçbir hususğuna soru sormadığı ciğerin “Bir derdin mi var masal oku kızım, sormak istediğini illet sormuyorsun?” dememiş lafğuna. Günler böyle akıp gitmeye, konuklar da bu iyi kıza şaşkınlıkla denetlemep durmaya devam etmiş…
Sihirli Nar Masalı Bir zamanlar, bir padişah oğullarını sınamak ve onları hayata hazırlamak ciğerin bir deneyime girişmek istemişti. Vezirleri ile…
Bir varmış bir yokmuş, önce zaman içre kalbur saman içre yemyeşil ağaçlarla kaplı bir ormanda, bedduaşap bir evde yaşayan tavşan…
İşi görülen sağlamlığına kavuşan tilki bir teşekkür de etmeden ordan uzaklaşıcakken Yardımsever Leylek tilkinin arkasından seslenmiş:
Ormandaki hastalarla ilgilenen her hayvanın derdiyle ilgilenen yardımsever Leylek gelmiş aklına:
Hay aptal kız hay, demiş, bir kez başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o zaman kimin güzel bulunduğunu anlardın!
Her hikaye, onlar derunin rahatlatıcı bir macera, her sayfa salim bir uykuya selim atık bir adım olacak.